Welke training past bij mij?

In dit artikel...

Het kiezen voor de juiste training kun je op verschillende manieren aanvliegen. Eén van de methodes die je kan gebruiken is de Dynamische Driehoek. Door middel van Dynamische Driehoek kun je een evenwichtig proces doorlopen vanuit de drie hoeken: strategie, cultuur en structuur. In deze blog zullen we de drie hoeken uitlichten, ben je dus benieuwd naar hoe de Dynamische Driehoek werkt? Lees dan verder!

De Dynamische Driehoek bestaat uit drie hoeken; de strategie-, cultuur- en structuurkant. Iedere hoek heeft zijn eigen focuspunt, wat zorgt voor een onderbouwde keuze. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste training of een andere belangrijke vraag in jouw leven. maar uiteindelijk zullen de hoeken samen komen en zal het je helpen bij het kiezen van een training.

Strategiekant

Er wordt altijd eerst gestart met de Strategiekant. De vraag die je jezelf ten opzichte van het kiezen van de juiste training in deze hoek van de driehoek stelt is:

  • Waarom zou ik nieuwe vaardigheden willen aanleren? 

Op deze vraag zullen er verschillende redenen uitkomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat jij een nieuwe rol hebt gekregen, waarvoor je nieuwe vaardigheden nodig hebt. Of misschien voel je je nog onzeker in de uitvoering binnen een bepaalde situaties. Binnen de eerste hoek kijk je dus echt naar de reden achter het kiezen van een training. 

Als we deze vraag vanuit de Coachtrain stellen, dan zal de vraag als volgt luiden: Waarom willen we jou begeleiden bij het aanleren van nieuwe vaardigheden? Ons antwoord is hierop is simpel, namelijk: zoveel mogelijk mensen passend laten groeien mét impact. Zo kunnen er verschillende redenen zijn waarom iemand een nieuwe vaardigheid wil aanleren. 

Cultuurkant

Nadat de strategie (jouw koers) helder is, kun je verder gaan naar de volgende hoek, de Cultuurkant. Binnen deze hoek zal je erachter komen wat jouw persoonlijke motivatie is voor het kiezen, volgen en volhouden van de juiste training. De vragen die je hierbij aan jezelf kan stellen zijn bijvoorbeeld: 

  • Wat wil ik beleven/ervaren wanneer ik vaardig ben?
  • Hoe sta ik dan in contact met anderen?
  • Wat doe dat met mijn gevoel over mezelf?

Structuurkant

De laatste hoek van de Dynamische Driehoek is de Structuurkant. Binnen het laatste verkenningsproces gaan we vragen stellen waarbij alle input van de strategie en cultuurkant meegenomen worden. In deze hoek kan je de volgende vragen aan jezelf stellen:

  • Wat kan ik na afloop van de training in mijn dagelijkse praktijk?
  • Welke vaardigheden heb ik geprofessionaliseerd?
  • Hoe en wanneer kan ik deze vaardigheden gaan toepassen?

Als je op bovenstaande vragen antwoord hebt kunnen geven, zullen de meer praktische vragen volgen. De antwoorden op deze vragen zullen je helpen bij het bepalen welke training het beste bij je past. Vervolgens kan je met duidelijke ontwikkeldoelen en een realistisch beeld aan de juiste training starten. Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Welke manier en vorm qua trainging past het beste bij mij? Online, hybride of live?
  • En met wie? Individueel of liever in groepsverband?
  • In hoeveel tijd, vanuit welk budget, onder welk andere voorwaarden? 

Na het doorlopen van de Dynamische Driehoek zal het duidelijk worden welke training het beste bij jou past. Een fijne, maar vooral handige methode bij het maken van de juiste keuze. Mocht je na het lezen van de blog nog vragen hebben, benader ons gerust!