Overdenkingen van een ervaren coach…

Post Marijke De Coachtrain

In dit artikel...

Ik heb sinds lange tijd zin om een blog te schrijven. Schrijven doe ik sowieso graag. Mijn gedachten de vrije loop laten, observaties en ervaringen zwart op wit zetten. Om er vervolgens verbanden, thema’s, een rode draad of een inzicht uit te filteren. Vaak voor mezelf en soms, zoals nu, om te delen met anderen.

Overdenkingen van een ervaren coach, zo begin ik deze tekst… Daar zal ik dan wel een bedoeling mee gehad hebben, toch? Ik heb inderdaad ervaring (ruim 30 jaar) met het coachen van mensen binnen verschillende soorten organisaties. Het feit dat ik hierin ervaren ben doet er dus toe in hetgeen ik wil delen met je. Door deze ervaring heb ik de belangrijkste bewegingen binnen mijn vakgebied en binnen mijn werkgebied over een langere tijd kunnen waarnemen. 

Volgen en gevolgd worden

In het allereerste begin van mijn loopbaan als coach volgde ik de bewegingen die al in gang gezet werden door ervaren collega’s, pioniers met een voor mij aansprekende visie, coaching stijl en toepasbare methodieken. 

Al snel vond ik het nog leuker om met mijn collega’s zelf een filosofie, visie, stijl en daarbij passende methodieken te bedenken. Hiermee kregen ook wij onze eigen volgers. Binnen ons eigen vakgebied maar vooral ook onder leiders en professionals binnen organisaties die deelnemen aan onze coaching en trainingstrajecten. 

Hoe meer levens, – en werkervaring ik krijg hoe meer er balans is gekomen in het proces van inspireren en geïnspireerd (willen) worden. De termen ‘volgen’ en ‘gevolgd’ worden zijn hierdoor niet zo interessant meer voor me. 

Het gaat veel meer om de levenskunst van het creëren van, of ruimte geven aan, momenten, waarin de waarde van mezelf het meest merkbaar is in alle facetten van mijn beleving (fysiek, mentaal, emotioneel en in mijn gedrag). 

Beleven en waarderen

Maar wat ik daarbij nog meer merk is dat het steeds meer gaat om de momenten te beleven en waarderen, waarin dit bij anderen merkbaar gebeurt: het meegenieten van de waarde-beleving van anderen. Ik kan hier echt heel blij en zelf steeds meer ontroerd door zijn. Of dit nu gaat om mijn eigen kinderen die hun waarde steeds meer ervaren en daardoor ‘straal-momentjes’ hebben, of om de professionals die ik mag faciliteren in hun proces hiernaartoe. 

Het mooie van het ervaren zijn als coach is dat dit laatste precies de kern is van professionele coaching. Je schept of onderzoekt als het ware de persoonlijke voorwaarden voor mensen om optimale waarde te kunnen beleven van hun eigen bijdrage en die van anderen. Wanneer persoonlijke waarden en doelen of wensen van mensen samenvallen en mensen hiernaar kunnen handelen, hoe mooier deze momenten aanvoelen. 

Marijke